Å mestre nervene under jobbintervjuet

For mange er jobbintervjuet en uvant situasjon hvor du skal vurderes og evalueres, og det oppfattes av mange som en spent situasjon. Jo mer du ønsker jobben, jo mer nervøs er det naturlig å bli. Dessuten er intervjuer noe de færreste gjør spesielt ofte. Mange syns det er vanskelig og ukomfortabelt å skulle snakke om seg selv og sine prestasjoner.

Vi tilbyr en gratis, effektiv karrieresamtale med en av våre sertifiserte karriererådgivere.
Du får konkrete råd, og anbefalinger på hvilke tjenester som vil passe for deg og din situasjon.

Bestill gratis karrieresamtale

Her får du 12 tips for å mestre nervene under jobbintervjuet

For å mestre nervøsiteten, handler det mye om å oppnå trygghet i forkant av det du skal møte. Gode forberedelser er nøkkelen. Her får du Barbros 12 tips til å mestre nervene under jobbintervjuet.

Minn deg selv på at du har blitt innkalt til intervjuet fordi du har gitt et solid inntrykk gjennom søknaden din, og for at du er kvalifisert og har den kompetansen arbeidsgiver er ute etter. Du har blitt innkalt til et møte for å bli kjent og for å fortelle om kompetansen din som allerede har vekket interesse hos arbeidsgiver. Tenk at arbeidsgiver allerede anser deg og din kompetanse som interessant og relevant for selskapet, det er nettopp derfor de har innkalt deg til et møte for å bli bedre kjent.

Det er i like stor grad du som skal vurdere om rollen og selskapet er en god match for deg. Snu fokuset vekk fra å utelukkende fokusere på hva du skal prestere i intervjusituasjonen, og tenk at du kommer til dette møtet like mye for å se hva de kan tilby for deg. Tenk på situasjonen mer som et samarbeid mellom deg og intervjueren for å finne ut om det er riktig match, både for deg og for de.

Tenk på at intervjueren gjerne ønsker at du skal lykkes, de er på jakt etter den riktige kandidaten for stillingen og vil gjerne hjelpe deg til å få frem hva som gjør deg til en god og aktuell kandidat.

Sørg for å møte til intervjuet i god tid, slik at du får mulighet til å sette deg ned noen minutter i resepsjonsområdet før intervjuet skjer. Dette vil være en fin anledning til å tenke gjennom hva du skal møte, og finne roen før samtalen.

Sørg for å være svært godt forberedt. Dette kan ikke understrekes nok. Forbered en presentasjon av deg selv på noen minutter som er ditt svar på spørsmålet «kan du fortelle litt om deg selv». Har du en god struktur, og vet hva du vil fremheve, kan du enkelt bygge på denne dersom du får mer tid til rådighet i presentasjonen av deg selv. En god start på intervjuet, kan bidra til å dempe nervøsiteten for resten av intervjuet.

Forbered suksesshistoriene dine, som er eksempler på utfordringer du har møtt og hvordan du løste disse, samt resultater du har oppnådd og hvordan du oppnådde disse. Disse historiene kan med letthet knyttes til og flettes inn som svar på spørsmål rundt styrkene dine, eller utfordringer du har møtt i tidligere roller. Eller hvorfor du har tatt de valgene du har gjort gjennom karrieren.

Sørg for at du øver på «krevende spørsmål», slik som «feil» du har begått, konflikter du har opplevd, svake sider og utfordringer. Fjerner du usikkerheten til hva du skal svare på de krevende spørsmålene, kan noe av nervøsiteten dempes. Hvis du for eksempel gruer deg til spørsmålet om hvorfor du valgte å slutte i den forrige jobben, øv på svaret gjentatte ganger slik at du tar brodden av disse spørsmålene. Unngår du å grue deg til enkelte spørsmål, fjerner du noe av det som gjør at du er nervøs.

Be en venn eller en kollega om å intervjue deg, og legg ekstra vekt på spørsmål som du syns er utfordrende å svare på. Øv på «vanlige» intervjuspørsmål, de finnes det en drøss av på nettet.

Gå gjennom stillingsutlysningen nøye. Hvilke kvalifikasjoner er de ute etter? Sørg for at du har forberedt svar på spørsmål knyttet til disse – og knytt de til situasjoner du har møtt, presentasjoner du har gjort, resultater du har oppnådd, osv.

Gjør god research på selskapet og bransjen og sørg for at du har et så godt og tydelig bilde av rollen du skal fylle som mulig. Fjern så mye av usikkerheten rundt situasjonen som mulig.

Når man er nervøs er det lett å snakke for fort og man kan lett miste tråden. Sørg for at du konsentrer deg om å snakke rolig, og du kan gjerne ta en liten kunstpause når spørsmålet er stilt for å samle tankene om svaret ditt.

Sørg for at du tenker godt gjennom hva det er som gjør deg nervøs. Er det spesifikke spørsmål du er redd for at kan bli stilt? Er det det at du skal svære feil på noe, er det at du er redd for å snakke deg bort? Dette er ting du kan forberede deg på og øve på i forkant, igjen og igjen. Sett fingeren på hva det er som gjør deg nervøs og forbered deg godt på situasjonen du tenker du kan møte.

Jobbintervjuet
Bestill intervjutrening

Intervjutrening

Du opplever kanskje å bli innkalt til intervju, uten å nå helt frem. Bestiller du intervjutrening med en av våre karriererådgivere får du en sparringspartner/coach som hjelper deg på veien og sørger for at du stiller bedre rustet til det viktige intervjuet.Vi utfører intervjutrening ved å gjennomgå et fiktivt jobbintervju for å gjøre deg bevisst din atferd og gir deg råd i forhold til hvordan du best besvarer ulike spørsmål.

Bestill intervjutrening

Det er helt vanlig å være nervøs i en intervjusituasjon, men det trenger ikke å være hemmende. Aksepter at nervøsiteten kan komme, og tenk at nervøsiteten kan bidra til å skjerpe prestasjonen din og gjøre deg mer fokusert.

Barbro Mosseng, Kommersiell leder og Partner i Karrierehuset

Våre karriereveiledere

Våre karriereveiledere levererer profesjonell karriererådgivning og har hjulpet tusenvis av mennesker med å komme seg ut i nye jobber. Vår ekspertise på arbeidsmarkedet, spisskompetanse på kompetansekartlegging, rådgivning, jobbsøkerverktøy og intervjutrening. Med bruk av atferds-analyseverktøyet Persolog® gjennom hele prosessen, sikrer vi deg en rask og dedikert leveranse som resulterer i en prosess preget av profesjonalitet, innsikt og kvalitet. Vårt solide nettverk av allianser og partnerskap i rekrutteringsbransjen og næringslivet sikrer en raskere vei ut i arbeidslivet.

Trenger du hjelp med å kartlegge egen kompetanse, hjelp til CV, søknad eller intervjuet?
Våre sertifiserte karriererådgivere kan hjelpe deg. Les mer om våre tjenester og bestill en av våre karrierepakker her

Kontakt oss for en uforpliktende samtale

Felter merket med * er påkrevet å fylle ut.

    Jeg kontakter dere som

    PrivatpersonBedrift

    Del dette innlegget