Hvor viktig er det du skriver i jobbsøknaden kontra CV for å bli kalt inn til intervju?
Både CV og søknad er viktig å gjøre seg flid med. Noe av det viktigste du bør tenke på når du utformer CVen din, er at rekrutterer raskt skal få tak i kompetansen din og nøkkel-kvalifikasjonene dine. CVen din bør være spisset til den konkrete stillingen du søker. Tenk på at rekrutterer ofte vil se på CVen din først, og dersom kompetansen din og profilen din vurderes som interessant, vil rekrutterer gå videre til å lese søknaden din.

Hva er viktig å få med i søknadsteksten og hva er passe lengde på en søknad?
Vær bevisst på at søknaden skal komplettere CVen din. Mens CVen i stor grad beskriver formalkompetansen din, har du i søknaden mulighet til å vise mer av hvem du er. Ikke gjengi det du har skrevet i CVen, men utdyp, eksemplifiser og forklar. Her bør du skrive om hva som engasjerer deg og hva du brenner du for, og hvorfor. Tenk på at at CVen på en måte beskriver fortiden din, mens søknaden skal presentere mer av fremtiden din; ikke bare beskriv hvilken kompetanse/erfaring du har, men skriv hva du har tenkt til å bruke denne kompetansen til fremover; og da spesielt i det selskapet du søker deg inn i. Hvordan vil selskapet dra nytte av din unike kompetanse, deg som person, ditt engasjement og dine kvalifikasjoner? Sørg for at det du skriver er relevant for selskapet og stillingen. Helt i starten på søknaden bør du si noe om hvorfor du ønsker å jobbe i akkurat dette selskapet. Det aller viktigste er at du får frem hvordan du møter arbeidsgivers krav og ønsker, hva du kan bidra med og hvorfor du har lyst på jobben. Si gjerne noe om relevant utenomfaglig engasjement. Noe som beskriver deg som person og hva du brenner for.

Gjør research på det aktuelle selskapet slik at du treffer godt med det du skriver. Se også på nettsiden på hvordan de skriver. Bruker de en formell tone? Eller et mer personlig og muntlig språk? Din søknad bør speile dette for å overbevise om at du passer inn i selskapets kultur. Tenk på at målsetningen med søknaden er å skaffe deg et intervju. Vekk interesse slik at de ønsker å ta en prat med deg.

Hvilke feil bør du unngå i søknadsteksten?

 • Sørg for at søknaden ikke er for lang. Forsøk å holde deg til en side.
 • Unngå å ha fokus kun på hva du skal få ut av jobben. Snu fokuset til hva du konkret kan bidra med for selskapet.
 • Ikke repeter det det du har skrevet i CVen. Søknadsteksten er en mulighet til å utdype og eksemplifisere, og vise engasjement og hva du brenner for.
 • Unngå klisjeer, og opplisting av superlativer og adjektiver. Presenter heller konkrete eksempler på hvordan du møter arbeidsgivers krav.
 • Vær nøye med å unngå skrivefeil og grammatiske blemmer.
 • Unngå masseproduserte og standardiserte søknader. Vær nøye med å skreddersy søknadsteksten til den aktuelle utlysningen. Start med en god analyse av utlysningen og sørg for at du forstår rollen og arbeidsgivers behov, og svar på dette i teksten din.

Er du på jakt etter jobb eller ønsker et karriereskifte?

Mange ser seg om dagen om etter ny jobb. Vurderer du kanskje et bransjeskifte eller ny rolle? Valget er ikke alltid enkelt og det kan oppleves som krevende å få oversikt på hvor egen kompetanse og erfaring passer inn i dagens arbeidsmarked. Våre sertifiserte karriererådgivere står klare til å hjelpe deg med f eks:

 • Kompetansekartlegging
 • CV og søknad
 • Linkedinprofilen
 • Intervjutrening og caseløsning

Les mer om våre tjenester og bestill den tjenesten som passer ditt behov her

Kontakt oss for en uforpliktende samtale

Felter merket med * er påkrevet å fylle ut.

  Jeg kontakter dere som

  PrivatpersonBedrift

  Del dette innlegget