Hvordan opplever du arbeidsmarkedet om dagen?

Det er som alltid stor etterspørsel etter IT kompetanse på grunn av den teknologiske endringen. Mange bedrifter har måttet endre måten de jobber på og bli mer digitale, derav er tekniske egenskaper ønskelig for enhver bedrift. Dette fører også til at det er kamp om IT- ressursene og utfordrende å rekruttere innenfor den bransjen. Vi opplever ellers stor etterspørsel etter lager, yrkessjåfører, produksjon, kundeservice og enklere administrasjonsstillinger. I løpet av de siste to årene har store bedrifter innen lager og e-commerce hatt behov for flere ansatte.

På grunn av ettervirkninger av corona er det flere som f.eks velger å bestille varer hjem eller som ønsker å pusse opp hjemmet det er derfor større etterspørsel etter kompetanse innen netthandel. Det er mindre etterspørsel for bedrifter som leverer tjenester til kontorlokaler f.eks matterens, kaffemaskiner og kopimaskiner.

Hvilken kompetanse er det spesielt stor etterspørsel etter i dag?

 • Helt klart IT kompetanse. Dette gjelder alle bransjer, f.eks nye datasystemer på lager krever digitale hoder for å kunne forstå.
 • Sosial kompetanse
 • Endringsvilje

Er det spesielle egenskaper som utpeker seg hos kandidater som lykkes?

Absolutt, det er det. Evnen til å skape relasjoner med et bredt spekter av mennesker er en egenskap som går igjen hos kandidater som lykkes. Effektiv kommunikasjon er viktig i egentlig alle jobber og er noe kundene våre ser etter uansett stilling. En stor andel av kandidater som gjør det bra er tilpasningsdyktige, fleksible og åpne for endring. Da alle jobber krever noe form for samarbeid, er dette en egenskap mange ser etter. Til sist er det mange arbeidsgivere som ser etter kandidater som er ivrig etter å lære. Ansatte som aktivt søker forbedring av sine egenskaper og kvaliteter er ønskelig.

Hvordan kan du som jobbsøker skille deg ut?

En jobbsøker kan skille seg ut i mengden med først og fremst en ryddig og konkret CV. Et søknadsbrev som er kortfattet, er viktig. Prøv å tenk at gjennom søknadsbrevet har du muligheten til å beskrive hva du har lært av tidligere erfaringer eller kompetanser som du har på CVen. Søknadsbrevet bør ikke bestå av akkurat samme informasjon man finner på CVen, men heller mer hva har du lært og hvordan kan du bruke det du har lært inn i denne nye mulige jobben. Når man først er kommet så langt i prosessen at man blir invitert til et intervju er det viktig å prøve å være seg selv. Vis personligheten din.

Hva ser en rekrutterer spesielt etter når en kandidat blir intervjuet?

Som rekrutterer ser jeg etter hvilken forberedelse du har gjort i forkant av intervjuet. Research på bedriften, stillingen og bransjen er veldig viktig. De som klarer å «selge» seg selv basert på denne informasjonen, skiller seg definitivt ut i et intervju. Jeg ser etter kandidater som er positive, interesserte og engasjerte under intervjusamtalen. Jeg tenker et viktig tips til deg som kandidat under et intervju er å fokusere på å være delaktig i samtalen under intervjuet, og ikke prøve å forutse hvilket spørsmål som skal bli spurt og hvordan du skal svare. 

Ellers ser en rekrutterer etter klarhet. Det er lov å ta en pustepause før du svarer på et vanskelig spørsmål for å gi deg selv tenketid, eller be om avklaring hvis du er usikker på hva et spørsmål betyr. Det er lurt å være ærlig under et intervju om hva du kan og ikke (f.eks dataprogrammer, språk osv).

Hvordan bør du forberede deg på jobbintervjuet?

Det er lurt å forberede seg på å svare på arbeidserfaring, utdannelse, personlige egenskaper, hva du kan om selskapet/stillingen, hva du kan om bransjen stillingen er i og hvor motivert du er for å få rollen.

Tenk gjennom hva du har av erfaring, utdannelse og personlige evner som gjør at akkurat DU passer helt perfekt til denne jobben. Knytt de gode egenskapene du har til jobbkravene til stillingen. Tenk også på eksempler fra tidligere arbeidserfaringer som viser at du har disse egenskapene. Om rekrutterer skulle spørre deg om eksempler på dine egenskaper, så har du tenkt igjennom ulike eksempler i forkant. Ha referanser, attester og vitnemål med under intervjuet eller klart til å sendes til rekrutterer i etterkant.

Og hva du bør spørre om selv under et intervju?

Det er like viktig at denne jobben appellerer til deg, som at du får solgt deg selv inn. Prøv å tenk igjennom «hva ønsker jeg å vite mer om for å vite om dette er en stilling for meg?». Eksempler på gode spørsmål du kan stille under et intervju:

 • Hva må til for å lykkes i denne rollen?
 • Hva er noen av utfordringene man kan stå overfor i denne rollen?
 • Kan du fortelle litt om arbeidsmiljøet?
 • Hva tilbyr dere meg som ansatt?
 • Hva er veien videre etter dette intervjuet? Når vil jeg høre fra dere?
Jenny Nordsletten
Jenny NordslettenRekrutterer

StudentConsulting er et av Skandinavias ledende rekrutterings- og bemanningsselskaper som spesialiserer seg på studenter, akademikere og unge i starten av karrieren. I løpet av det siste året har vi besatt 13 896 stillinger i Sverige, Norge og Danmark. Vårt nettverk består av 206 oppdragssteder, 450 000 kandidater, over 2500 kunder og 13 800 bestillere.

Kontakt oss for en uforpliktende samtale

Felter merket med * er påkrevet å fylle ut.

  Jeg kontakter dere som

  PrivatpersonBedrift

  Del dette innlegget