Å velge studieretning
Det er utallig mange studieretninger du kan velge, både i yrkesfaglig utdanning og i høyere utdanning. Vet du hva du har å velge mellom? Det er en jungel av nettsider som presenterer ulike utdanninger og ulike yrker, men du må gjerne kjenne godt til hvordan du skal navigere i dette for å få presentert alle mulige veier å gå. Det er også de som søker studieveiledning som allerede har tatt ett valg, men opplever at valget de har tatt var ett feilvalg. Årsaken til feilvalget opplever jeg ofte til å uttales som, «det ble forventet at jeg skulle gå denne veien fordi mine foreldre…..», «jeg valgte dette fordi mange av vennene mine hadde valgt det» eller «trodde studiet handlet om noe annet».

Det viktige studievalget
Studeievalget uttales til å være det viktigste valget du tar her i livet, men er det egentlig det hvis du setter det i ett livsløpsperspektiv? Sett i lys av at arbeidslivet omfavner 40-50 år av livet ditt, så er det ett viktig valg, ja.
Ved ett kjapt Google søk på tema feilvalg av studie, popper det opp flere lenker med tilbud om studieveiledning og artikler tilknyttet temaet. Videre også at 40% av de arbeidstakere har valgt feil yrke eller utdanning. Det er ikke med det sagt at det trenger å være en sannhet vi trenger å fortsette å leve i. For i dette ligger det videre muligheter for å gjøre omvalg eller forstå seg selv og sin egen kompetanse og hvordan den har overføringsverdi i andre bransjer/fagfelt. Feilvalg eller studievalg i selv, handler om hvordan du i møte med omstilling eller overgang håndterer dette gjennom god valgkompetanse. 

Vi hjelper deg
Valg av studier er ikke bare et valg for de neste årene – det kan være et valg for resten av livet. Det er lett å gå seg vill i alle valgmulighetene og ofte er en god veiledningssamtale det som skal til for at du ser mulighetene dine litt klarere, og blir tryggere på valgene dine. I Karrierehuset har vi flere dyktige studierådgivere som vil hjelpe deg med å sette studievalget i et livsperspektiv. Har du f eks. reflektert over hva slags jobber studiet fører til? Med et klart blikk mot fremtidens arbeidsmarked og fremtidens kompetansebehov, gir vi deg råd om aktuelle og fremtidsrettede studier. Vi skreddersyr studieveiledningen etter ditt behov, og prosessen resulterer i konkrete råd om studier og veien videre.

Skrevet av studierådgiver Heidi Hansen

Bestill studierådgiver

Heidi har bred kompetanse innen utdanningssektoren med bakgrunn i sin stilling som karriereveileder i ett av landets største universitet. Gjennom sin erfaring som karriereveileder har hun tilegnet seg solid kunnskap innenfor studiemestring, overganger og valg av utdanning.

Bestill studieveiledning

Kontakt oss for en uforpliktende samtale

Felter merket med * er påkrevet å fylle ut.

    Jeg kontakter dere som

    PrivatpersonBedrift

    Del dette innlegget