3 jobbsøkertips som passer alle aldrer

3 jobbsøkertips

Her får du 3 konkrete jobbsøkertips som passer alle aldrer

Er det noen konkrete forskjeller i hvordan man bør gå frem i jobbsøkerprosessen, avhengig av om man er fersk, erfaren eller senior i arbeidslivet? Her deler Barbro Mosseng i Karrierehuset sine 3 jobbsøkertips.

Nyutdannet og under 35 år

 1. Tenk bredt når du søker, og ikke forvent at du vil lande drømmejobben med det samme. Søk også gjerne på jobber hvor du kanskje ikke tikker av på alle ønsker og krav til jobben. Tenk på at det viktigste er å få seg en jobb etter utdannelsen, og at de fleste jobber vil kunne gi deg verdifull kompetanse, erfaring og ikke minst nettverk som vil være avgjørende for å lykkes videre i karrieren. Kan det være internships og praksisplasser som er veien inn i en bransje?
 2. Har du lite arbeidserfaring å fortelle om, sørg for at du finner andre måter å fortelle om hva du bringer til bordet av personlige egenskaper, motivasjon, drive og resultater.
 3. Kontakt nettverket ditt, og bruk dette strategisk. Tenk over hvem i nettverket ditt som kan hjelpe deg inn i en bransje eller en bedrift som kan være aktuell for deg. Kontakt gjerne aktuelle bedrifter du ønsker å jobbe i.

Vi tilbyr gratis karrieresamtale

Vi tilbyr en gratis, effektiv karrieresamtale med en av våre sertifiserte karriererådgivere. Du får konkrete råd, og anbefalinger på hvilke tjenester som vil passe for deg og din situasjon.
Bestill gratis karrieresamtale

Erfaren, 35–55 år

 1. Gjør deg stor flid med CV og søknader. Noe av det viktigste du bør tenke på når du utformer CV-en din, er at rekrutterer raskt skal få tak i den relevante kompetansen din og nøkkelkvalifikasjonene dine. CV-en din bør være profesjonelt utført, og spisset til den konkrete stillingen du søker. Unngå masseproduserte CV-er og søknader.
 2. Vær bevisst på at svært mange jobber aldri blir utlyst. Det er derfor viktig å stelle godt med nettverket ditt for å avdekke muligheter. Tenk over hvem i nettverket ditt som kan hjelpe deg inn i en bransje eller en bedrift som kan være aktuell for deg. Bruk LinkedIn til å finne kontakter i selskapene/bransjene du ser på som attraktive og hør om du kan få en kort samtale med noen av dine «varme» kontakter. Hensikten er å lære mer om bransjen, eventuelt selskapet, og se om det er noen som kan hjelpe deg inn.
 3. Sørg for at du kommuniserer til potensiell arbeidsgiver at du søker deg til den nye jobben/bransjen og ikke fra den nåværende. Sørg for at du viser motivasjonen din og fokuserer på hva du kan bringe av kompetanse, ferdigheter og erfaring inn i den nye rollen. Ikke glem de myke ferdighetene. Evne til omstilling, fleksibilitet, læringsvillighet og- evne, kritisk tenkning, kreativitet, kommunikasjonsferdigheter og lederegenskaper er viktige ferdigheter i svært mange bransjer og roller.
Nettverking

Senior, 55-70 år

 1. Ikke fokuser på erfaring og utdannelse som er veldig lenge siden. Konsentrer deg om å fortelle den «nyere» historien din – hva har du gjort, skapt av resultater og fått til de siste 10 årene, eksempelvis. Vis at du er oppdatert og har hengt med i svingene med tanke på relevante trender og kompetansebehov for din yrkesretning og bransje, f.eks teknologi og sosiale medier, og annen pålagt eller frivillig fagkunnskap for din yrkesretning eller bransje.
 2. Bruk nettverket ditt! Vær bevisst på at veldig mange jobber ligger i det «skjulte arbeidsmarkedet» og ikke blir utlyst. Det er derfor viktig å bruke nettverket ditt aktivt for å avdekke muligheter. Husk at nettverket er del av din kompetanse, og du som har mange år bak deg i arbeidslivet har trolig et langt større nettverk enn de som er langt yngre. Dette er et konkurransefortrinn, og det kommer også til bruk i ny jobb.
 3. Ikke bruk energi på å tenke at alder er et problem, det vil bare tappe deg for positiv energi og motivasjon. Vær mindre opptatt av alder når du søker jobb og mer opptatt av hva du kan bidra med. Tenk på yrker og bransjer hvor du selv tenker at det er en fordel med godt voksne ansatte. Fokuser på hva som skiller deg positivt ut fra de yngre søkerne: masse erfaring, livskunnskap og læring gjennom et langt yrkesliv. Du er kanskje også på et sted i livet når du virkelig har tid og mulighet til å utvise fleksibilitet og fokusere på karriere?

Skrevet av Partner og Kommersiell leder i Karrierehuset, Barbro Mosseng

Våre fornøyde kunder i Karrierehuset

La våre karrierecoacher hjelpe deg

I Karrierehuset har vi ekspertise på arbeidsmarkedet, spisskompetanse på kompetansekartlegging, rådgivning, jobbsøkerverktøy og intervjutrening. Våre karriereveiledere levererer profesjonell karriererådgivning og har hjulpet tusenvis av mennesker med å komme seg ut i nye jobber. Med bruk av atferds-analyseverktøyet Persolog® gjennom hele prosessen, sikrer vi deg en rask og dedikert leveranse som resulterer i en prosess preget av profesjonalitet, innsikt og kvalitet. Vårt solide nettverk av allianser og partnerskap i rekrutteringsbransjen og næringslivet sikrer en raskere vei ut i arbeidslivet. Trenger du hjelp med å kartlegge egen kompetanse, hjelp til CV og søknad eller intervjuet? Våre sertifiserte karriererådgivere kan hjelpe deg med en karriereendring. Les mer om våre tjenester og bestill en av våre karrierepakker.

Barbro Mosseng

Barbro Mosseng

Partner & Kommersiell leder

“Det handler om å stoppe opp og reflektere over hvordan du ønsker å ha det på jobb. Hva brenner du for? Hva gir mening for deg? Får du brukt dine sterke sider? Karriereskiftet forblir en fjern drøm inntil du legger en plan og våger å ta skrittet”

Barbro Mosseng i Karrierehuset

Kontakt oss for en uforpliktende samtale

Felter merket med * er påkrevet å fylle ut.

  Jeg kontakter dere som

  PrivatpersonBedrift

  Gratis karrieresamtale
  Vi tilbyr en gratis og effektiv karrieresamtale med en av våre karrierecoacher

  Kontakter du oss på vegne av din bedrift og ønsker informasjon om våre omstillingstjenester, outplacement og kurs? Ta kontakt på post@karrierehuset.no

  Gratis karrieresamtale
  Vi tilbyr en gratis og effektiv karrieresamtale med en av våre karrierecoacher
  Kontakter du oss på vegne av din bedrift og ønsker informasjon om våre omstillingstjenester, outplacement og kurs? Ta kontakt på post@karrierehuset.no