Dette bør du tenke på som jobbsøker

I dette intervjuet deler Rådgiver i TEFT, Anna Blom Rian sine tanker om dagens arbeidsmarked, og kommer samtidig med noen tips til hva du bør tenke på som jobbsøker.

Vi tilbyr en gratis, effektiv karrieresamtale på om lag 20 minutter med en av våre sertifiserte karriererådgivere.
Du får konkrete råd, og anbefalinger på hvilke tjenester som vil passe for deg og din situasjon.

Bestill gratis karrieresamtale

Hvordan opplever du arbeidsmarkedet om dagen?

Vi opplever arbeidsmarkedet som brennhett. Det er rekordmange stillinger ute på både Finn.no og våre sider. Man kan vel på mange måter si at det er kandidatens marked hvis man har den kompetansen som er mest etterspurt. Bedrifter i alle kategorier har et tydelig behov for å styrke seg innen digitalisering og kommunikasjon, og dette vil være helt avgjørende for å sikre en god utvikling av selskap innen alle bransjer fremover. Et resultat av dette er at det er tøff kamp, ikke bare om de aller flinkeste hodene i vår bransje, men om alle kandidater med kompetanse innen kommunikasjon, digitalisering, teknologi og markedsføring.

Man kan vel på mange måter si at det er kandidatens marked hvis man har den kompetansen som er mest etterspurt.

Er det spesielle egenskaper som utpeker seg hos kandidater som lykkes?

Her tenker jeg det er viktig å skille egenskaper og kompetanse. En egenskap som nok går igjen blant de kandidatene som lykkes, er at de evner å hele tiden holde seg oppdatert innenfor sitt fagfelt. Engasjement og entusiasme smitter! I tillegg setter alle arbeidsgivere pris på ansatte som evner å løfte hodet og tenke bredere enn sitt eget fagområde og kommunisere med andre spesialister

Har du noen tips og råd til hvordan du som kandidat kan skille deg ut?

Jeg anbefaler sjeldent kandidater å gå inn for å skille seg ut. Jeg har sett alt for mange kreative CVer og søknader, der man rett og slett ikke forstår noe av hva kandidaten faktisk kan bidra med. Jeg får ofte tilbakemeldinger fra oppdragsgivere at de ikke tenker en kandidat er relevant, rett og slett fordi de ikke klarte å tyde en CV eller søknaden. Derimot er det flere ting man kan gjøre for å skille seg positivt ut i en søknadsbunke basert på sin faktiske erfaring og kompetanse. Vær tydelig på hvorfor du spesifikt ønsker å jobbe hos DENNE arbeidsgiveren. Jeg blir stadig overrasket over hvor mange som glemmer å «sanke» enkle poeng på denne måten. Alle ønsker seg en motivert ansatt! Så fortell hva du, med din kompetanse, kan bidra med for å hjelpe selskapet nå sine mål eller overkomme sine utfordringer. Har du ikke nok eller riktig kompetanse? Jobb frivillig, hjelp en venn eller kanskje start noe eget. Alt fra rørleggere til klesbutikker og psykologer kan trenge hjelp med digital markedsføring, sette opp nye hjemmesider eller lage en ny logo. En venninne av meg som slet med å få seg relevant jobb, valgte å engasjere seg politisk og kom plutselig inn på jobbintervjuer hun aldri hadde blir kalt inn til tidligere. Sånn liker både vi og oppdragsgiverne våre!

Jeg anbefaler sjeldent kandidater å gå inn for å skille seg ut. Jeg har sett alt for mange kreative CVer og søknader, der man rett og slett ikke forstår noe av hva kandidaten faktisk kan bidra med.

Bestill time med en av våre karriererådgivere

Hva ser en rekrutterer spesielt etter når en kandidat blir intervjuet?

Hvis det er noen som har søkt jobben selv, er jeg ofte opptatt av å først forstå om de har riktig motivasjon for rollen og selskapet. Selvfølgelig er det viktig å forstå om kandidaten har kompetanse som vi etterspør, men man kan komme langt med motivasjon og engasjement. Så vis at du vil ha jobben!

Karriereskifte eller ny jobb? Bestill en av våre karriererådgivingspakker

Basic
6.900,-

Vurderer du en karriereendring? På bakgrunn av din kompetanse, interesser, ferdigheter og profilanalysen Persolog® gir vi konkrete råd om din nåværende og fremtidige karriere. Fokuset i Basic er å gjøre deg bevisst din kompetanse, dine unike styrker og derigjennom åpne mulighetsrommet ditt. Dette for å fremme aktive og veloverveide valg for din karriere.

Bestill Basic

Plus
15.800,-

Denne tjenesten er for deg som ønsker å sikre en rask vei ut i nytt arbeidsforhold. Kanskje du har søkt jobb en stund uten hell, eller trenger en sparringspartner for å ta aktive og veloverveide valg for din karriere? Vi bistår deg med jobbsøkerstrategien for å raskt nå dine karrieremål.

Bestill Plus

Premium
23.400,-

Tjenesten for deg som ønsker støtte gjennom hele jobbsøkerprosessen. Våre rådgivere skreddersyr en prosess som inneholder de viktigste elementene i jobbsøkerprosessen – fra kompetansekartlegging, profesjonalisering av jobbsøkerdokumenter, til intervjutrening og forhandling med ny arbeidsgiver.

Bestill Premium

Hvordan bør du forberede deg til jobbintervjuet?

I forkant av intervjuet er det smart å bestemme seg for noen klare hovedpunkter man ønsker å kommunisere om seg selv som er relevant for akkurat denne jobben og dette selskapet. Pass på at dette er konkrete argumenter for deg som kandidat og som kan støttes av resultater, referanser eller sertifiseringer. Gjenta gjerne budskapet hver gang du får muligheten til det. Frekvens selger. Det man helst ønsker å unngå er å ramse opp hele bakgrunnen sin fra A-Å. Da mister man fort oppmerksomheten til den andre personen i rommet. I tillegg er det lurt å være opplest på selskapet og menneskene du skal treffe. Alt annet er latskap. Sett av tid for å scrolle deg igjennom Facebook, LinkedIn, nettsider, og Ikke vær redd for å bli nerdete innenfor fagområdet/fagområdene for stillingen. Målet er at den du snakker med skal kjenne på at de snakker med en som har høy kompetanse og sterk interesse for fagområdet. Tenk også gjerne gjennom spørsmål om lønn. Man vet aldri helt når dette spørsmålet kommer, så gjør deg opp noen tanker i forkant. Gjerne undersøk lønnstall for din bransje eller snakk med noen venner. Eventuelt vend spørsmålet og spør hvilke lønnsnivå rollen ligger på. Til slutt anbefaler jeg absolutt alle å forberede noen spørsmål som viser at du faktisk har satt deg inn i selskapet eller rollen. 99% av kandidater stiller spørsmålet: «Hva er den videre fremdriften i prosessen? Tenk hvis du heller stiller spørsmålet: «På hvilken måte tenker dere at digitaliseringen vil forandre selskapet de neste par årene?» Det imponerer!

Tenk hvis du heller stiller spørsmålet: «På hvilken måte tenker dere at digitaliseringen vil forandre selskapet de neste par årene?» Det imponerer!

Rekrutterer i TEFT- Anna Blom Rian

Anna Blom Rian

Rådgiver i TEFT
Rekrutterer i TEFT- Anna Blom Rian

TEFT

I Teft er vi rådgivere, prosjektledere, ledere, innholdsprodusenter og markedsførere, og vi jobber i sammen for å yte mest mulig i hvert enkelt prosjekt. Det betyr at vi drar nytten av vår samlede kompetanse og vårt samlede nettverk når vi skal hjelpe deg med å finne den beste kandidaten.

Kontakt oss for en uforpliktende samtale

Felter merket med * er påkrevet å fylle ut.

    Jeg kontakter dere som

    PrivatpersonBedrift

    Del dette innlegget