Hvordan opplever du arbeidsmarkedet om dagen?

Vi opplever nå i høst en økning i antall roller som skal besettes. Det stemmer også godt overens med økningen av utlyste stillinger på FINN. Virker som Norge er på vei tilbake til slik det var før pandemien. Mange skal ha på plass ansatte og i noen bransjer snakker man f.eks. om «høstjakta» dvs. å stå rustet til å skaffe seg fremtidig business (inn i 2022) ved å sikre seg de beste hodene for året som kommer. Det er nå man legger grunnlaget for neste år. Jeg føler vi er på vei tilbake og man trenger folk på plass nå.

Hvilken kompetanse er det spesielt stor etterspørsel etter i dag?

Slik jeg opplever det, er man fortsatt ute etter mye av den samme kompetansen som før pandemien. Forskjellen er at det nå er større konkurranse og flere om beinet enn tidligere. Det er spesielt stor etterspørsel etter fagspesialister, mellomledere og ledere (som også er dyktige i å lede sine på hjemmekontoret) i en rekke forskjellige bransjer både innenfor offentlig og privat sektor.

Vi tilbyr en gratis, effektiv karrieresamtale på om lag 20 minutter med en av våre sertifiserte karriererådgivere.
Du får konkrete råd, og anbefalinger på hvilke tjenester som vil passe for deg og din situasjon.

Bestill gratis karrieresamtale

Hva vektlegger du som rekrutterer hos kandidaten

Det etterspørres veldig ofte etter bransjeerfaring, men klarer du å få frem dine overføringsverdier fra andre komplementære bransjer eller lignende arbeidsoppgaver, så kan det også være interessant. Formell kompetanse og akademisk bakgrunn som kan overføres til rollen du søker på er også viktig. For øvrig ser vi også på om du som person vil passe inn i kultur og miljø hos arbeidsgiver, slik at det blir en vellykket rekruttering og onboarding for alle parter.

Er det spesielle egenskaper som utpeker seg hos kandidater som lykkes?

Jeg merker meg fort om du har «passion» for stillingen og ikke minst om du har lyst på jobben. Det er også viktig at man er reflektert og kan se seg selv i rollen man søker på. Får frem sine gode egenskaper, både faglig og personlige, som kan benyttes for å fylle rollen. Jeg er opptatt av at du har ambisjoner om å lykkes og at du vet hvor du vil. Det er stor forskjell på de som planlegger sin suksess enn dem som håper på «stang inn» i jobben.

Jeg merker meg fort om du har «passion» for stillingen og ikke minst om du har lyst på jobben.

Hvordan kan du som jobbsøker skille deg ut?

Først av alt bør du skrive en velformulert og gjennomtenkt søknad på maks 1 side som kompletterer CV `n, men husk; det skal ikke være en opplisting av din CV. Så er det viktig at søknaden er tilpasset den aktuelle rollen du søker på. Å sende samme søknad på samtlige stillinger du søker på, er ikke å anbefale. Den må tilpasses. Sørg også for å laste opp attester og vitnemål dersom stillingen krever det, slik at din profil er komplett med en gang. Jeg anbefaler også at man får frem erfaring fra områder utenfor jobb som for eksempel om du har du har hatt noen verv eller engasjement i veldedige organisasjoner etc. Ellers vil jeg oppfordre til at flere tar en telefon for å sjekke ut hva arbeidsgiver ser etter og for å avklare om din bakgrunn er relevant, – det er det altfor få som gjør. Du kan også oppleve å få noen motspørsmål for å bli mer kjent med deg. Ved ringe kan du også bruke det i søknaden og vise til samtale – komme top of mind hos rekrutterende leder eller rådgiver. Dersom det er lagt opp til en videosøknad anbefaler jeg å benytte det for å skille deg ut. Det er fortsatt få som søker via video og det kan utgjøre det lille ekstra for å bli innkalt til intervju.

Karriereskifte eller ny jobb? Bestill en av våre karriererådgivingspakker

Basic
6.900,-

Vurderer du en karriereendring? På bakgrunn av din kompetanse, interesser, ferdigheter og profilanalysen Persolog® gir vi konkrete råd om din nåværende og fremtidige karriere. Fokuset i Basic er å gjøre deg bevisst din kompetanse, dine unike styrker og derigjennom åpne mulighetsrommet ditt. Dette for å fremme aktive og veloverveide valg for din karriere.

Bestill Basic

Plus
15.800,-

Denne tjenesten er for deg som ønsker å sikre en rask vei ut i nytt arbeidsforhold. Kanskje du har søkt jobb en stund uten hell, eller trenger en sparringspartner for å ta aktive og veloverveide valg for din karriere? Vi bistår deg med jobbsøkerstrategien for å raskt nå dine karrieremål.

Bestill Plus

Premium
23.400,-

Tjenesten for deg som ønsker støtte gjennom hele jobbsøkerprosessen. Våre rådgivere skreddersyr en prosess som inneholder de viktigste elementene i jobbsøkerprosessen – fra kompetansekartlegging, profesjonalisering av jobbsøkerdokumenter, til intervjutrening og forhandling med ny arbeidsgiver.

Bestill Premium

Hva ser en rekrutterer spesielt etter når en kandidat blir intervjuet?

Jeg ønsker en god samtale med kandidaten, det er viktig. Har jeg kalt deg inn til intervju, ønsker jeg at du skal føle deg komfortabel. Det er en spesiell situasjon å være i et intervju og det må vi ikke glemme. For at vi skal bli godt kjent, er det hensiktsmessig med en trygg og god atmosfære. Ellers ser jeg etter om du har et engasjement for rollen og får frem hvorfor du er den rette. Her kommer din forberedelse til samtale godt frem. Hvis du blir innkalt til en ny runde er det viktig å kunne svare opp fra forrige runde – kanskje det er et faglig intervju – sjekke ut din spesifikke kunnskap hvor det er krevet.

Det er viktig at du forbereder din historie og kan fortelle den under intervjuet. Har du for eksempel hull i CV`n så er det viktig at du har en forklaring på hvorfor.

Hvordan bør du forberede deg på jobbintervjuet?

Sett deg godt inn stillingen og les deg opp på selskapet og bransjen. Reflekter over, og gjør deg opp en formening om hva du kan bidra med i rollen. Det er også viktig at du forbereder din historie og kan fortelle den under intervjuet. Har du for eksempel hull i CV`n så er det viktig at du har en forklaring på hvorfor. Et tips er å lage din egen «onepager» om deg selv, der du har listet opp dine styrker, forbedringsområder, faglig kompetanse og dine spørsmål, og ta med utskrift av denne samt din CV til samtalen som hjelpemiddel. Kan fort virke rotete hvis du har med hele «personal mappen» din. Møt opp presentabel, og ikke tidligere enn maks 15 minutter før. Kle deg etter rollen/bransjen for stillingen du søker på. Er du usikker, ta gjerne en telefon til rekrutteringsbyrået i forkant for å sjekke ut hvilken dress-code som gjelder. Er møtet digitalt, bruker du gjerne en dus bakgrunn for å unngå forstyrrende elementer som kan dukke opp. Dersom du skal du presentere noe, er det viktig å teste ut i forkant, slik at det fungerer. Hvis du bruker flere skjermer under samtalen, anbefales det å ha kameraet på hovedskjermen, slik at vi ser deg «rett på» og ikke kun i profil.

Og hva du bør spørre om selv under et intervju?

Jeg synes det er viktig at du forbereder noen spørsmål. Dette både for å vise at du er interessert i rollen, samtidig som det kan føre til at du får frem kompetanse og egenskaper ved deg som kan telle til din fordel. Mange lurer på om de skal spørre om lønn. Det bør du vente litt med. Ofte blir du spurt av arbeidsgiver dersom du er aktuell for stillingen, og da er det viktig at du oppgir dine lønns-forventninger. I så fall kan du gjerne spørre hvorvidt dine forventninger er innenfor. Ellers er her noen typiske spørsmål som du gjerne kan spørre om under intervjuet.

 • Hvordan gjør selskapet det i dag?
 • Hvem blir min nærmeste leder (kan være du kjenner noen i selskapet)?
 • Hvordan er min leder som leder – tenker her på leder stil?
 • Hvordan vil min hverdag se ut?
 • Hva måles jeg på?
 • Hva skal til for å lykkes i jobben?
 • Hvordan ser teamet ut?
 • Hva er årsaken til at stillingen er ledig?
 • Er dette en nyopprettet rolle?
Anders Beichmann
Anders BeichmannSeniorrådgiver- Skagerak Consulting
Skagerak Consulting AS er et unikt, tverrfaglig rådgivningsmiljø som jobber med å utvikle mennesker og organisasjoner for å skape varige forbedringer og verdier i offentlige og private virksomheter. Deres arbeid er basert på en kombinasjon av dokumentert metodikk, praktisk erfaring og en god porsjon sunn fornuft.

Anders har lang erfaring med rekruttering innen fagfeltene salg, salgsledelse, marketing, innkjøp, prosjektledelse, logistikk, økonomi, digital og bank/finans gjennom åtte års erfaring som hodejeger, men også fra tidligere lederstillinger i det private næringsliv. Anders ble tildelt bransjeprisen “ÅRETS HODEJEGER 2020 på FINN jobb Awards.

Vi får folk raskt ut i ny jobb! Bestill en time med karriererådgiver idag!

Kontakt oss for en uforpliktende samtale

Felter merket med * er påkrevet å fylle ut.

  Jeg kontakter dere som

  PrivatpersonBedrift

  Del dette innlegget