Hvordan bør du forberede deg på jobbintervjuet og ikke minst hvilke spørsmål bør du stille? Her har vi intervjuet rekrutterer Anders Beichmann i Skagerak Consulting om hva du bør tenke på under jobbsøkerprosessen, samt hvilke tanker han har om dagens arbeidsmarked. Les hodejegerens tips til deg som kandidat.
Her får du hodejegerens tips til jobbsøket
Anders Beichmann har lang erfaring med rekruttering innen fagfeltene salg, salgsledelse, marketing, innkjøp, prosjektledelse, logistikk, økonomi, digital og bank/finans gjennom åtte års erfaring som hodejeger, men også fra tidligere lederstillinger i det private næringsliv. Anders ble tildelt bransjeprisen “ÅRETS HODEJEGER 2020 på FINN jobb Awards. Her deler Anders sine tips til jobbsøket
Hvordan opplever du arbeidsmarkedet om dagen?
Vi opplever nå i høst en økning i antall roller som skal besettes. Det stemmer også godt overens med økningen av utlyste stillinger på FINN. Virker som Norge er på vei tilbake til slik det var før pandemien. Mange skal ha på plass ansatte og i noen bransjer snakker man f.eks. om «høstjakta» dvs. å stå rustet til å skaffe seg fremtidig business (inn i 2022) ved å sikre seg de beste hodene for året som kommer. Det er nå man legger grunnlaget for neste år. Jeg føler vi er på vei tilbake og man trenger folk på plass nå.
Hvilken kompetanse er det spesielt stor etterspørsel etter i dag?
Slik jeg opplever det, er man fortsatt ute etter mye av den samme kompetansen som før pandemien. Forskjellen er at det nå er større konkurranse og flere om beinet enn tidligere. Det er spesielt stor etterspørsel etter fagspesialister, mellomledere og ledere (som også er dyktige i å lede sine på hjemmekontoret) i en rekke forskjellige bransjer både innenfor offentlig og privat sektor.
Vi tilbyr gratis karrieresamtale
Vi tilbyr en gratis, effektiv karrieresamtale med en av våre sertifiserte karriererådgivere. Du får konkrete råd, og anbefalinger på hvilke tjenester som vil passe for deg og din situasjon.Hva vektlegger du som rekrutterer hos kandidaten
Det etterspørres veldig ofte etter bransjeerfaring, men klarer du å få frem dine overføringsverdier fra andre komplementære bransjer eller lignende arbeidsoppgaver, så kan det også være interessant. Formell kompetanse og akademisk bakgrunn som kan overføres til rollen du søker på er også viktig. For øvrig ser vi også på om du som person vil passe inn i kultur og miljø hos arbeidsgiver, slik at det blir en vellykket rekruttering og onboarding for alle parter.
Er det spesielle egenskaper som utpeker seg hos kandidater som lykkes?
Jeg merker meg fort om du har «passion» for stillingen og ikke minst om du har lyst på jobben. Det er også viktig at man er reflektert og kan se seg selv i rollen man søker på. Får frem sine gode egenskaper, både faglig og personlige, som kan benyttes for å fylle rollen. Jeg er opptatt av at du har ambisjoner om å lykkes og at du vet hvor du vil. Det er stor forskjell på de som planlegger sin suksess enn dem som håper på «stang inn» i jobben.
Jeg merker meg fort om du har «passion» for stillingen og ikke minst om du har lyst på jobben.
Hvordan kan du som jobbsøker skille deg ut?
Først av alt bør du skrive en velformulert og gjennomtenkt søknad på maks 1 side som kompletterer CV `n, men husk; det skal ikke være en opplisting av din CV. Så er det viktig at søknaden er tilpasset den aktuelle rollen du søker på. Å sende samme søknad på samtlige stillinger du søker på, er ikke å anbefale. Den må tilpasses. Sørg også for å laste opp attester og vitnemål dersom stillingen krever det, slik at din profil er komplett med en gang. Jeg anbefaler også at man får frem erfaring fra områder utenfor jobb som for eksempel om du har du har hatt noen verv eller engasjement i veldedige organisasjoner etc. Ellers vil jeg oppfordre til at flere tar en telefon for å sjekke ut hva arbeidsgiver ser etter og for å avklare om din bakgrunn er relevant, – det er det altfor få som gjør. Du kan også oppleve å få noen motspørsmål for å bli mer kjent med deg. Ved ringe kan du også bruke det i søknaden og vise til samtale – komme top of mind hos rekrutterende leder eller rådgiver. Dersom det er lagt opp til en videosøknad anbefaler jeg å benytte det for å skille deg ut. Det er fortsatt få som søker via video og det kan utgjøre det lille ekstra for å bli innkalt til intervju.
Velg mellom våre karrierepakker
Her har vi satt sammen tre ulike karrierepakker som våre kunder oppnår svært gode resultater med. Bestiller du en karrierepakke følger en dedikert karriererådgiver deg gjennom prosessen og skreddersyr rådgivningstimene slik at de tilpasses dine individuelle behov. Sammen legger dere en effektiv strategi for å nå dine karrieremål.
Hva ser en rekrutterer spesielt etter når en kandidat blir intervjuet?
Jeg ønsker en god samtale med kandidaten, det er viktig. Har jeg kalt deg inn til intervju, ønsker jeg at du skal føle deg komfortabel. Det er en spesiell situasjon å være i et intervju og det må vi ikke glemme. For at vi skal bli godt kjent, er det hensiktsmessig med en trygg og god atmosfære. Ellers ser jeg etter om du har et engasjement for rollen og får frem hvorfor du er den rette. Her kommer din forberedelse til samtale godt frem. Hvis du blir innkalt til en ny runde er det viktig å kunne svare opp fra forrige runde – kanskje det er et faglig intervju – sjekke ut din spesifikke kunnskap hvor det er krevet.
Det er viktig at du forbereder din historie og kan fortelle den under intervjuet. Har du for eksempel hull i CV`n så er det viktig at du har en forklaring på hvorfor.
Hvordan bør du forberede deg på jobbintervjuet?
Sett deg godt inn stillingen og les deg opp på selskapet og bransjen. Reflekter over, og gjør deg opp en formening om hva du kan bidra med i rollen. Det er også viktig at du forbereder din historie og kan fortelle den under intervjuet. Har du for eksempel hull i CV`n så er det viktig at du har en forklaring på hvorfor. Et tips er å lage din egen «onepager» om deg selv, der du har listet opp dine styrker, forbedringsområder, faglig kompetanse og dine spørsmål, og ta med utskrift av denne samt din CV til samtalen som hjelpemiddel. Kan fort virke rotete hvis du har med hele «personal mappen» din. Møt opp presentabel, og ikke tidligere enn maks 15 minutter før. Kle deg etter rollen/bransjen for stillingen du søker på. Er du usikker, ta gjerne en telefon til rekrutteringsbyrået i forkant for å sjekke ut hvilken dress-code som gjelder. Er møtet digitalt, bruker du gjerne en dus bakgrunn for å unngå forstyrrende elementer som kan dukke opp. Dersom du skal du presentere noe, er det viktig å teste ut i forkant, slik at det fungerer. Hvis du bruker flere skjermer under samtalen, anbefales det å ha kameraet på hovedskjermen, slik at vi ser deg «rett på» og ikke kun i profil.
Og hva du bør spørre om selv under et intervju?
Jeg synes det er viktig at du forbereder noen spørsmål. Dette både for å vise at du er interessert i rollen, samtidig som det kan føre til at du får frem kompetanse og egenskaper ved deg som kan telle til din fordel. Mange lurer på om de skal spørre om lønn. Det bør du vente litt med. Ofte blir du spurt av arbeidsgiver dersom du er aktuell for stillingen, og da er det viktig at du oppgir dine lønns-forventninger. I så fall kan du gjerne spørre hvorvidt dine forventninger er innenfor. Ellers er her noen typiske spørsmål som du gjerne kan spørre om under intervjuet.
- Hvordan gjør selskapet det i dag?
- Hvem blir min nærmeste leder (kan være du kjenner noen i selskapet)?
- Hvordan er min leder som leder – tenker her på leder stil?
- Hvordan vil min hverdag se ut?
- Hva måles jeg på?
- Hva skal til for å lykkes i jobben?
- Hvordan ser teamet ut?
- Hva er årsaken til at stillingen er ledig?
- Er dette en nyopprettet rolle?

Anders Beichmann
Seniorrådgiver- Skagerak Consulting
Skagerak Consulting er et unikt, tverrfaglig rådgivningsmiljø som jobber med å utvikle mennesker og organisasjoner for å skape varige forbedringer og verdier i offentlige og private virksomheter. Deres arbeid er basert på en kombinasjon av dokumentert metodikk, praktisk erfaring og en god porsjon sunn fornuft. Anders Beichmann har lang erfaring med rekruttering innen fagfeltene salg, salgsledelse, marketing, innkjøp, prosjektledelse, logistikk, økonomi, digital og bank/finans gjennom åtte års erfaring som hodejeger, men også fra tidligere lederstillinger i det private næringsliv. Anders ble tildelt bransjeprisen “ÅRETS HODEJEGER 2020 på FINN jobb Awards.
La våre karrierecoacher hjelpe deg
I Karrierehuset har vi ekspertise på arbeidsmarkedet, spisskompetanse på kompetansekartlegging, rådgivning, jobbsøkerverktøy og intervjutrening. Våre karriereveiledere levererer profesjonell karriererådgivning og har hjulpet tusenvis av mennesker med å komme seg ut i nye jobber. Med bruk av atferds-analyseverktøyet Persolog® gjennom hele prosessen, sikrer vi deg en rask og dedikert leveranse som resulterer i en prosess preget av profesjonalitet, innsikt og kvalitet. Vårt solide nettverk av allianser og partnerskap i rekrutteringsbransjen og næringslivet sikrer en raskere vei ut i arbeidslivet. Trenger du hjelp med å kartlegge egen kompetanse, hjelp til CV og søknad eller intervjuet? Våre sertifiserte karriererådgivere kan hjelpe deg med en karriereendring. Les mer om våre tjenester og bestill en av våre karrierepakker.

Karriererådgiver Espen Erfjell
Espen har lang erfaring som karriereveileder i eget selskap, og har jobbet som coach for gründere og ledere.Espen er opptatt av det unike hos hver enkelt og hjelper kandidater med å identifisere egne behov og ta gode valg. Espen er sertifisert i analyseverktøyet Persolog, utdannet NLP Coach og Business Coach.
Les mer om Espen Erfjell

Karriererådgiver Helen Gaunt Sande
Helen har mange års erfaring som karriererådgiver og coach, og kan vise til svært gode resultater fra sitt arbeid med å løfte og fremme ledertalenter i ulike selskaper, i tillegg til det å hjelpe mennesker som har falt utenfor arbeidslivet tilbake ut i arbeid. Helen tilbyr coaching/veiledning både på engelsk og norsk.
Les mer om Helen Gaunt Sande

Karriererådgiver Mette Løyning
Mette har lang erfaring som karriererådgiver , HR-leder og rekrutterer. Hun har bidratt til å gi kandidater gode verktøy, økt motivasjon og selvtillit på vei inn i ny jobb, og er opptatt av å skape tillit og eierskap, ha fokus på det unike ved den enkelte, lytte og bidra til å skape motivasjon og tro på egne muligheter.
Les mer om Mette Løyning

Karriererådgiver Marius Eide
Marius har lang erfaring innenfor kursvirksomhet, opplæring, utvikling av mennesker, og kan vise til svært gode resultater som karriererådgiver. Han møter deg med både optimisme og positiv energi, og evner å forstå og omsette din kompetanse til fordel for både deg og en fremtidig arbeidsgiver.
Les mer om Marius Eide
Kontakt oss for en uforpliktende samtale
Felter merket med * er påkrevet å fylle ut.