Hvor god er DU på å “nettverke”? I en tid hvor mange stillinger aldri blir lyst ut så gjelder det å “nettverke” dvs å oppsøke så vel nære som mer perifere relasjoner, men også kontakter som du kanskje ikke kjenner direkte, men som du allikevel kan ha en yrkesgruppe eller bransjetilknytning til.” Her deler Marius Eide i Karrierehuset noen tanker om fordelene med nettverking.
Nettverking kan ta deg til neste steg i karrieren
Hvor ofte har du ikke opplevd at en du kjenner har fått et jobbtilbud uten å først ha søkt på stillingen. Det er ikke uvanlig, og det sies at hele 7 av 10 jobber aldri blir lyst ut (studenttorget.no). Mange av disse lander jobben på grunn av relasjoner, enten nye eller eldre. Nettverksbygging eller såkalt nettverking er nå mer aktuelt enn noen gang. Her deler karriererådgiver Marius Eide i Karrierehuset noen tanker om verdien av å bruke nettverket ditt.
Vi tilbyr gratis karrieresamtale
Vi tilbyr en gratis, effektiv karrieresamtale med en av våre sertifiserte karriererådgivere. Du får konkrete råd, og anbefalinger på hvilke tjenester som vil passe for deg og din situasjon.Sitter hardt inne å be om hjelp
Som karriererådgivere bistår vi mange mennesker daglig med karriereveien og vi er alltid nøye på å belyse verdien av å nettverke, men felles for mange av de som trenger vår hjelp er at man opplever nettverking som litt vanskelig eller at man kanskje gruer seg litt til å oppsøke tidligere kollegaer, bekjente fordi det føles som litt flaut eller at man ikke ønsker å være til bry. Da kan det være lurt å tenke seg om, fordi det ligger et stort potensiale i å benytte seg av nettverking, enten det handler om å bli kjent med nye mennesker, eller å ta tak i gamle bekjente. Selv opplever jeg at mange av mine venner og bekjente aldri har søkt en jobb, men fått jobben gjennom nettverket sitt, og da uten at de nødvendigvis har vært klart over at de faktisk har drevet med nettverking.
“Selv opplever jeg at mange av mine venner og bekjente aldri har søkt en jobb, men fått jobben gjennom nettverket sitt, og da uten at de nødvendigvis har vært klart over at de faktisk har drevet med nettverking.”
Lavthengende frukt
Du har sikkert tidligere naboer, kollegaer, venner som du ikke lenger har kontakt med de fordi din livssituasjon har forandret seg, men selv om du kanskje ser på disse som mennesker jeg ikke lenger har kontakt med til daglig, representer de fortsatt ditt nettverk. Dette er venner, som du bare ikke har snakket med på en stund.
Det enkleste er å gjenoppbygge tidligere sterke relasjoner, enn å knytte deg til nye relasjoner. Tidligere relasjoner har en gang vært sterke, og det skal lite til før de relasjonene blir sterke igjen.
Det enkleste er å gjenoppbygge tidligere sterke relasjoner, enn å knytte deg til nye relasjoner. Tidligere relasjoner har en gang vært sterke, og det skal lite til før de relasjonene blir sterke igjen.
Lær deg å elske nettverking
«Jeg hater nettverking» er et kjent utsagn for mange. Men i dagens samfunn er nettverking strengt nødvendig, og heldigvis viser studier at frykten for nettverking kan overvinnes. I artikkelen; Learn to love networking omtaler Harward Business Review et laboratorie-eksperiment gjort ved et advokatfirma, hvor man identifiserte fire strategier som kan hjelpe folk til å bli mer begeistret for nettverking og bli flinkere på å bygge relasjoner.
1. Fokusere på å lære
Forsøk å se på nettverking med nye øyne, og konsentrer deg om oppsiden ved det å lære av andre, samtidig som du deler egne erfaringer. Uavhengig av om det handler om å knytte nye relasjoner eller å pleie ditt eksisterende nettverk, så er potensialet stort, og det kan by på uante muligheter og kunnskap som kan være svært nyttig i en jobbsøkerprosess.
2. Identifiser felles interesser
Vurder hvordan målene dine stemmer overens med målene til de menneskene du møter. Har du gjort deg opp en formening på forhånd om hva du ønsker ut av nettverkingen, er det også større sannsynlighet for at det fører med seg nye relasjoner med de samme egenskapene. På den måten vil nettverkingen oppleves som meningsfull og nyttig.
3. Få frem ditt potensiale
Husk at du har noe verdifullt å tilby, enten det er kunnskap eller anerkjennelse. Når du tenker mer på hva du kan gi til andre enn hva du kan få fra dem, vil nettverksbygging virke mindre selvpromoterende og mer uselvisk, som igjen vil oppleves som meningsfullt og som en fornuftig bruk av tid.
4. Sett langsiktige mål
Interessen for å nettverke er ofte styrt av kortsiktige gevinster, men forsøk å se på det som en investering over tid og la nettverksbyggingen bli en del av et overordnet mål, som for eksempel; jeg ønsker få mest mulig kunnskap om en bransje, slik at jeg lettere kan få meg jobb i denne bransjen.
Skrevet av Karriererådgiver og Coach i Karrierehuset, Marius Eide
La våre karrierecoacher hjelpe deg
I Karrierehuset har vi ekspertise på arbeidsmarkedet, spisskompetanse på kompetansekartlegging, rådgivning, jobbsøkerverktøy og intervjutrening. Våre karriereveiledere levererer profesjonell karriererådgivning og har hjulpet tusenvis av mennesker med å komme seg ut i nye jobber. Med bruk av atferds-analyseverktøyet Persolog® gjennom hele prosessen, sikrer vi deg en rask og dedikert leveranse som resulterer i en prosess preget av profesjonalitet, innsikt og kvalitet. Vårt solide nettverk av allianser og partnerskap i rekrutteringsbransjen og næringslivet sikrer en raskere vei ut i arbeidslivet. Trenger du hjelp med å kartlegge egen kompetanse, hjelp til CV og søknad eller intervjuet? Våre sertifiserte karriererådgivere kan hjelpe deg med en karriereendring. Les mer om våre tjenester og bestill en av våre karrierepakker.
Se flere artikler om dette temaet
I Karrierehuset er vi opptatt av å dele vår kunnskap ved å gi deg som jobbsøker tips og råd i forbindelse med jobbsøkerprosessen. Her finner du flere artikler som omhandler dette temaet.
Marius Eide
Marius har lang erfaring innenfor kursvirksomhet, opplæring, utvikling av mennesker, og kan vise til svært gode resultater i jobben som karriererådgiver. Han har 4 års erfaring som leder med verdifull erfaring innen rekruttering samt over 20 års erfaring innen salg og markedsføring med høy spisskompetanse innen relasjonsbygging, kundeoppfølging og kommunikasjon. Marius møter deg med både optimisme og positiv energi, og evner å forstå og omsette din kompetanse til fordel for både deg og en fremtidig arbeidsgiver. Han har god erfaring med bevisstgjøring og kartlegging av kjernekompetanse, og brenner for utvikling og trening av ferdigheter. Marius er sertifisert i analyseverktøyet Persolog og har kompetanse i ulike veiledningsmetoder som for eksempel GROW og Motiverende samtale. Marius coacher deg gjerne innen intervjutrening, presentasjon og samhandling med fokus på selvledelse.
Marius Eide
Karriererådgiver & Coach
“Det skjer noe med folk når man ikke er i jobb, og da kan det sitte langt inne å be om hjelp. Mange kjenner seg sikkert igjen at det kan være litt påtrengende å forhøre seg med andre hvorvidt de kjenner noen, som kjenner noen, som vet om en ledig stilling. Det er kanskje litt typisk norsk å ikke be om hjelp, eller kanskje til og med janteloven slår inn her, men prøv å snu på det. Du har sikkert hjulpet mange opp gjennom årene, og nå er det på tide å be om hjelp tilbake.”
Marius Eide karriererådgiver i Karrierehuset
Kontakt oss for en uforpliktende samtale
Felter merket med * er påkrevet å fylle ut.