Rekruttererens jobbsøkertips

Det er flere ting som må klaffe før jobbtilbudet foreligger. I dette intervjuet deler rekrutterer Tomas Kersten i rekrutteringsbyrået MeyerHaugen sine jobbsøkertips

Hvordan opplever du arbeidsmarkedet om dagen?

Vi opplever at det er stor bevegelse i arbeidsmarkedet. Det er stort behov for ny kompetanse og vi opplever positiv vekst hos våre kunder i de fleste bransjer i både privat og offentlig sektor. På tvers av bransjer er det spesielt stor etterspørsel etter kandidater med teknologi- kunnskap, -erfaring, eller -forståelse. Kandidater som evner å knytte forretning sammen med teknologi og effektivisering er spesielt ettertraktet. Om du i tillegg har erfaring med å lede mennesker, prosesser, eller produktutvikling er det mange muligheter”.

Vi tilbyr en gratis, effektiv karrieresamtale med en av våre sertifiserte karriererådgivere.
Du får konkrete råd, og anbefalinger på hvilke tjenester som vil passe for deg og din situasjon.

Bestill gratis karrieresamtale

Er det spesielle egenskaper som utpeker seg hos kandidater som lykkes?

De som lykkes har stor utholdenhet og lidenskap for målet. Kandidater som lykkes godt er ofte opptatt av visjon, hva som skal utrettes og hvordan de kan bidra i det store bildet. Hvordan visjonen og strategien treffer rollen de skal inn i, og hva de kan tilføre, er avgjørende for dem. Mange av kandidatene som lykkes er opptatt av samfunnsansvaret, eller samfunnsnytten – jobben må bety noe for mange. De er opptatt av verdier, kultur, miljø og ønsker å jobbe sammen med dyktige medarbeidere de kan lære av.

De kandidatene som lykkes, både i rekrutteringsprosessen og jobben er presise i kommunikasjonen om hva som motiverer dem og hva som kan gi en god match med deres identitet og selskapets verdier, kultur og miljø.

Har du noen tips og råd til hvordan du som kandidat kan skille deg ut?

Finn ut hva du står for, holdningene dine, identiteten din – hva er viktig for deg? Vær nysgjerrig, «gå inn» i rollen og selskapet – finn ut hva du lurer på. Prosessen designes like mye for deg som for rekrutterende leder, det er ikke noen forventning om at du har all informasjon på forhånd. De første samtalene er ofte «omvendt intervju», forbered deg derfor på å stille spørsmål som gir deg et godt beslutningsgrunnlag i vurderingen av om du ønsker deg videre i prosessen. Vi er opptatt av å gi et «realistic job preview», du må ønske deg utfordringene. Vis hvem du er på en sannferdig måte, kjenn på egen identitet og motivasjon. På samme måte som vi og vår kunde skal gi deg et «realistic job preview» er det din jobb å gi oss «realistic candidate preview». Skru ned konkurransegenet og gå inn i prosessen for å sjekke ut om jobbmuligheten er den rette for alle parter. Handler det om å «vinne» over konkurrentene om stillingen, kan en stå i fare for å miste den indre motivasjonen, som vil være de viktigste driverne i år tre og fem i rollen. Vis at du er motivert om rollen er rett for deg. De aller fleste kandidater vi rekrutterer er det vi som finner, kontakter og behandler videre i prosessen. Om du kjenner at rollen og selskapet er god match med dine ønsker er det et tips å gi tydelig uttrykk for dette. Vis motivasjonen din. Pass på at du ikke ekskluderes på feilaktig vurdering av eventuell sviktende motivasjon – vær aktiv i prosessen.

Finn ut hva du står for, holdningene dine, identiteten din – hva er viktig for deg? Vær nysgjerrig, «gå inn» i rollen og selskapet – finn ut hva du lurer på.

La våre karrierecoacher hjelpe deg

I Karrierehuset har vi ekspertise på arbeidsmarkedet, spisskompetanse på kompetansekartlegging, rådgivning, jobbsøkerverktøy og intervjutrening. Våre karriereveiledere levererer profesjonell karriererådgivning og har hjulpet tusenvis av mennesker med å komme seg ut i nye jobber. Med bruk av atferds-analyseverktøyet Persolog® gjennom hele prosessen, sikrer vi deg en rask og dedikert leveranse som resulterer i en prosess preget av profesjonalitet, innsikt og kvalitet. Vårt solide nettverk av allianser og partnerskap i rekrutteringsbransjen og næringslivet sikrer en raskere vei ut i arbeidslivet. Trenger du hjelp med å kartlegge egen kompetanse, hjelp til CV og søknad eller intervjuet? Våre sertifiserte karriererådgivere kan hjelpe deg med en karriereendring. Les mer om våre tjenester og bestill en av våre karrierepakker.

Hva ser en rekrutterer spesielt etter når en kandidat blir intervjuet?

Som tidligere nevnt er det ofte motivasjon og match med selskapets verdier, kultur og miljø som er fokus i de innledende samtalene. Idet kandidaten er moden for å ta prosessen videre går vi dypere inn på kompetanseområder med overføringsverdi til rollen. Ofte er det et godt tegn om kandidaten klarer å forklare komplekse og kompliserte fagområder på en enkel og forståelig måte.

Hvordan bør du forberede deg til jobbintervjuet?

Tenk gjennom hvordan du vil svare på spørreordene, de gode gamle; når, hva, hvordan, hvorfor og med hvem?. Gi eksempler på hva du har gjort, hvordan du løste oppgaven og hvorfor du / dere valgte denne fremgangsmåten, hvem (type roller, stakeholdere, kunder, eller ledere) jobbet du med og hva var resultatet? Velg ut eksemplene med størst overføringsverdi til denne rollen. Trekk også frem hva du ikke har lykkes med og hva du lærte. Vi hodejegere og rekrutterere har ulike temaer vi ønsker å få belyst og prioritering av dette. Jeg for min del, mener det styrker kandidaturet dersom kandidaten er åpen og bevisst på hvordan motbakkene forseres. Hva gjør du i motgang og hvordan løser du vanskelige situasjoner? Vi er ikke nødvendigvis ute etter historien, men vi ønsker å lære hva du gjør, høre om det er farbar vei i den nye stillingen og forberede rekrutterende leder på hva hun/han bør være oppmerksom på i ledelse av kandidaten når ting blir ekstraordinært krevende.

Tomas Kersten

MeyerHaugen løser rekrutteringsutfordringer. Vår jobb er å hjelpe organisasjoner med å finne folkene de trenger for videre vekst. Ved å jobbe tett med kandidater og organisasjoner løser vi rekrutteringsproblemer helhetlig. Vår kunnskap om rekruttering gjør at andre kan fokusere på det de er gode på. Vårt mål er å gjøre rekruttering enklere, både for organisasjoner og kandidater. For å få til dette kobler vi beste praksis innen rekruttering med nysgjerrighet og vilje til å utfordre etablerte tankesett.

Tomas Kersten

Manager - rekruttering og rådgivning i MeyerHaugen

Er du på jakt etter ny jobb, et karriereskifte eller usikker på studievalget?

Vi har satt sammen tre ulike karrierepakker som våre kunder oppnår svært gode resultater med.  Bestiller du en karrierepakke følger en dedikert karriererådgiver deg gjennom prosessen og skreddersyr rådgivningstimene slik at de tilpasses dine individuelle behov. Sammen legger dere en effektiv strategi for å nå dine karrieremål. Se under hva de ulike pakkene inkluderer.

Basic
7.600,-

Vurderer du en karriereendring? På bakgrunn av din kompetanse, interesser, ferdigheter og profilanalysen Persolog® gir vi konkrete råd om din nåværende og fremtidige karriere. Fokuset i Basic er å gjøre deg bevisst din kompetanse, dine unike styrker og derigjennom åpne mulighetsrommet ditt. Dette for å fremme aktive og veloverveide valg for din karriere.

Bestill Basic

Plus
16.000,-

Denne tjenesten er for deg som ønsker å sikre en rask vei ut i nytt arbeidsforhold. Kanskje du har søkt jobb en stund uten hell, eller trenger en sparringspartner for å ta aktive og veloverveide valg for din karriere? Vi bistår deg med jobbsøkerstrategien for å raskt nå dine karrieremål.

Bestill Plus

Premium
24.000,-

Tjenesten for deg som ønsker støtte gjennom hele jobbsøkerprosessen. Våre rådgivere skreddersyr en prosess som inneholder de viktigste elementene i jobbsøkerprosessen – fra kompetansekartlegging, profesjonalisering av jobbsøkerdokumenter, til intervjutrening og forhandling med ny arbeidsgiver.

Bestill Premium

Kontakt oss for en uforpliktende samtale

Felter merket med * er påkrevet å fylle ut.

    Jeg kontakter dere som

    PrivatpersonBedrift

    Del dette innlegget