Vi tilbyr en gratis, effektiv karrieresamtale med en av våre sertifiserte karriererådgivere.
Du får konkrete råd, og anbefalinger på hvilke tjenester som vil passe for deg og din situasjon.

Bestill gratis karrieresamtale

Her får du våre tips til lønnssamtalen

De er flere ting og tenke på ved en lønnsforhandling. Her får du våre tips til lønnssamtalen. Artikkelen er også publisert i E24

 • Sjekk markedsverdien din. Gjør research på lønnsstatistikk for bransjen og rollen din. Dette kan du gjøre for eksempel på ssb.no eller utdanning.no.

 • Dine prestasjoner er den aller beste argumentasjonen du har. Forbered gjerne en oversikt over prestasjonene dine. Selv om du tenker at lederen din har en god oversikt over hva du har fått til å rollen din, bør du lage en liten forretningscase hvor du tydeliggjør hva du har fått til av resultater. Har du hatt suksess i et prosjekt, eller har du spesielt gode resultater å vise til? Har du påtatt deg/fått mer ansvar? Andre og nye oppgaver? Ikke glem de myke ferdighetene dine og hva du har fått til i egenskap av din person. Tenk gjennom hvilke egenskaper og kompetanse du har som ikke så mange andre har. Prøv å være så konkret som mulig, og vis til konkrete resultater. Det er lov å skryte av seg selv og hva du har fått til!

 • Be om et fysisk møte med lederen din. Det er ofte enklere å forhandle ansikt til ansikt. Det kan også være lurt å styre unna hektiske perioder som kan lede fokuset vekk fra forhandlingene dine.

 • Tidspunktet for en lønnssamtale er gjerne når du har hatt anledning til å vise til gode resultater, og gjerne når du har noe å slå i bordet med. Dersom du har andre jobbmuligheter, er det også naturlig å gå inn i en lønnssamtale. Typiske «trigger points» kan være når du har fått eller påtatt deg mer ansvar, har oppnådd gode resultater, fått nye oppgaver, eller fullført relevant utdanning, kurs eller annen form for kompetanseheving.

 • Forbered deg godt! Skriv gjerne ned hva du ønsker å si, og sparr med en du stoler på som kan veilede deg i hvordan du legger frem din argumentasjon og dine forventninger.

 • Legg frem lønnsforventningene og argumentasjonen din på en profesjonell, saklig og ryddig måte. Ikke snakk ned kollegene dine og prøv å styre unna argumenter som er knyttet til din private økonomiske situasjon. Prøv å legge et lite lokk på følelsene dine og vær saklig og konkret.

 • Undersøk økonomien til selskapet. Gjør selskapet det godt, er det større muligheter for å komme gjennom med ønsket om høyere lønn.

 • Vurder også andre goder: kompetanseheving, telefon/bredbånd, fleksibel arbeidstid, bonuser m.m. Mange frynsegoder er skattefrie for bedriften og kan være enklere å innfri.

 • Sett deg klare mål med lønnssamtalen – hvilken lønn ser du for deg? Dersom lederen din kommer med et lavere lønnsnivå, er det som regel forhandlingsrom. Argumenter for hvorfor tallet bør være høyere ved hjelp av gode og konstruktive argumenter

 • Styr unna ultimatumer og hold alltid en god og profesjonell tone.

 • Har du ambisjoner om å ta mer ansvar i selskapet og har ambisjoner om nye roller, bør dette komme frem i lønnssamtalen. Vis at det er gunstig å satse videre på deg.

 • Det fines ingen fasit på hva som er «vanlig» å forhandle seg frem til av lønnsøkning. Det handler om å gjøre seg fortjent til en høyere lønn og her handler det om å gjøre en god jobb – og best stiller du dersom du overgår forventningene til rollen. Å se på lønnsstatistikk og prosentvis lønnsøkning i bedriften kan være en god indikator.

 • Hvis ikke forhandlingene leder frem, og du får avslag på lønnsønsket ditt, be om tilbakemelding på hva som konkret må til for å oppnå lønnen du ser for deg.

Barbro Mosseng
Barbro MossengPartner & Kommersiell leder

Artikkelen er skrevet av Barbro Mosseng, Partner & Kommersiell leder i Karrierehuset

Basic
7.600,-

Vurderer du en karriereendring? På bakgrunn av din kompetanse, interesser, ferdigheter og profilanalysen Persolog® gir vi konkrete råd om din nåværende og fremtidige karriere. Fokuset i Basic er å gjøre deg bevisst din kompetanse, dine unike styrker og derigjennom åpne mulighetsrommet ditt. Dette for å fremme aktive og veloverveide valg for din karriere.

Bestill Basic

Plus
16.000,-

Denne tjenesten er for deg som ønsker å sikre en rask vei ut i nytt arbeidsforhold. Kanskje du har søkt jobb en stund uten hell, eller trenger en sparringspartner for å ta aktive og veloverveide valg for din karriere? Vi bistår deg med jobbsøkerstrategien for å raskt nå dine karrieremål.

Bestill Plus

Premium
24.000,-

Tjenesten for deg som ønsker støtte gjennom hele jobbsøkerprosessen. Våre rådgivere skreddersyr en prosess som inneholder de viktigste elementene i jobbsøkerprosessen – fra kompetansekartlegging, profesjonalisering av jobbsøkerdokumenter, til intervjutrening og forhandling med ny arbeidsgiver.

Bestill Premium

Våre karriereveiledere

Våre karriereveiledere levererer profesjonell karriererådgivning og har hjulpet tusenvis av mennesker med å komme seg ut i nye jobber. Vår ekspertise på arbeidsmarkedet, spisskompetanse på kompetansekartlegging, rådgivning, jobbsøkerverktøy og intervjutrening. Med bruk av atferds-analyseverktøyet Persolog® gjennom hele prosessen, sikrer vi deg en rask og dedikert leveranse som resulterer i en prosess preget av profesjonalitet, innsikt og kvalitet. Vårt solide nettverk av allianser og partnerskap i rekrutteringsbransjen og næringslivet sikrer en raskere vei ut i arbeidslivet.

Trenger du hjelp med å kartlegge egen kompetanse, hjelp til CV, søknad eller intervjuet?
Våre sertifiserte karriererådgivere kan hjelpe deg. Les mer om våre tjenester og bestill en av våre karrierepakker her

Kontakt oss for en uforpliktende samtale

Felter merket med * er påkrevet å fylle ut.

  Jeg kontakter dere som

  PrivatpersonBedrift

  Del dette innlegget