Din realkompetanse kan gi deg jobben du ønsker!

Din realkompetanse

Verdien av din arbeidserfaring, eller den såkalte realkompetansen betyr mer enn du tror, og for mange er nettopp realkompetansen noe man ofte tar for gitt. Dessverre kommer denne erfaringen sjelden godt nok frem underveis i jobbsøkerprosessen. I denne artikkelen deler Karriererådgiver Marius Eide noen tips til hvordan du kan få frem realkompetansen ovenfor din neste arbeidsgiver.

Verdien av din realkompetanse

I motsetning til formell kompetanse som utdannelse, sertifiseringer og kurs, hvor du har diplom eller brev som et bevis, så er realkompetanse en oppsummering av i prinsipp alt det du kan! I jobbsammenheng vil dette være din arbeidserfaring og kunnskap som gjør deg i stand til å utføre arbeidsoppgavene dine på best mulig måte, men realkompetanse kan også stamme fra frivillige verv, interesser, hobbyer etc. Underveis i en jobbsøkerprosess er det lurt å synliggjøre flere områder fra din arbeidserfaring. Det kan oppleves som utfordrende, men klarer du å få frem den viktige verdien av din arbeidserfaring på en troverdig måte, så kan det være nettopp dette som gir deg jobben du ønsker.

Underveis i en jobbsøkerprosess er det lurt å synliggjøre flere områder fra din arbeidserfaring. Det kan oppleves som utfordrende, men klarer du å få frem den viktige verdien av din arbeidserfaring på en troverdig måte, så kan det være nettopp dette som gir deg jobben du ønsker.

Vi tilbyr gratis karrieresamtale

Vi tilbyr en gratis, effektiv karrieresamtale med en av våre sertifiserte karriererådgivere. Du får konkrete råd, og anbefalinger på hvilke tjenester som vil passe for deg og din situasjon.
Bestill gratis karrieresamtale

Er du klar over alt du kan?

Mange roller i dag er såkalte hybridroller, og det er viktigere nå enn noen gang å belyse erfaringen fra alle sider av din rolle, fordi det kan være ferdigheter og erfaring her, som gjør at det er nettopp du som får tilbud om stillingen, til tross for at andre søkere kanskje sitter med mer formell kompetanse. Det handler om alle de oppgavene og ansvarsområdene du har erfaring fra i dine tidligere stillinger, men som ofte anses for å være mindre viktige å få frem overfor en potensiell ny arbeidsgiver.

Det handler om alle de oppgavene og ansvarsområdene du har erfaring fra i dine tidligere stillinger, men som ofte anses for å være mindre viktige å få frem overfor en potensiell ny arbeidsgiver.

Realkompetansen er viktigere enn du tror

I dagens arbeidsmarked er mange roller avhengig av personer som er endringsvillige, og sultne på å tilegne seg ny kunnskap. Ettersom vi alle tar til oss kunnskap ulikt, og motiveres av ulike ting, resulterer det ofte i at man utvikler seg ulikt, selv om man på papiret har samme rolle og tittel som kollegaen. Det kan igjen føre til at det er vanskelig for en arbeidsgiver eller rekrutterer å få oversikten over alt du kan, og hva som skiller DEG fra dine konkurrenter. For hver ansettelse er det mange gode kandidater som ikke får jobben, og det behøver ikke skyldes at de mangler kompetanse, men at de ikke har klart å synliggjøre dette godt nok underveis i jobbsøkerprosessen.

For hver ansettelse er det mange gode kandidater som ikke får jobben. Dette behøver ikke skyldes at de mangler kompetanse, men at de ikke har klart å synliggjøre dette godt nok ovenfor arbeidsgiver.

Alle vet jo hva en selger gjør eller..?

Som karriererådgiver opplever jeg at mange tenker at de fleste yrkesroller er selvforklarende, og tar det for gitt at en arbeidsgiver eller rekrutterer alltid har en formening om arbeidsoppgavene spesielt i mange av de klassiske yrkene. Det kan fort være en sannhet med store modifikasjoner. I dagens arbeidsmarked er alle roller og bransjer under stadig utvikling, og det kan være stor forskjell i realkompetanse på to kandidater som tilsynelatende har samme tittel på papiret. Et godt eksempel på det er selger-rollen. Er tittelen din f.eks. KAM, så ser man kanskje mest på seg selv som selger, hvor oppgaven er å skaffe nye kunder, men hvor du i realiteten kanskje bruker mesteparten av din tid på kundeoppfølging og relasjonsbygging gjennom oppfølging av eksisterende kunder og forhandlinger av store avtaler.

I dagens arbeidsmarked er alle roller og bransjer under stadig utvikling, og det kan være stor forskjell i realkompetanse på to kandidater som tilsynelatende har samme tittel på papiret.

Basic

3 timer 7.600,-

Pakken inneholder Bestill Basic
Vurderer du en karriereendring? På bakgrunn av din kompetanse, interesser, ferdigheter og profilanalysen Persolog® gir vi konkrete råd om din nåværende og fremtidige karriere. Fokuset i Basic er å gjøre deg bevisst din kompetanse, dine unike styrker og derigjennom åpne mulighetsrommet ditt. Dette for å fremme aktive og veloverveide valg for din karriere.

Plus

6 timer 16.000,-

Pakken inneholder Bestill Plus
Denne tjenesten er for deg som ønsker å sikre en rask vei ut i nytt arbeidsforhold. Kanskje du har søkt jobb en stund uten hell, eller trenger en sparringspartner for å ta aktive og veloverveide valg for din karriere? Vi bistår deg med jobbsøkerstrategien for å raskt nå dine karrieremål.

Premium

9 timer 24.000,-

Pakken inneholder Bestill Premium
Tjenesten for deg som ønsker støtte gjennom hele jobbsøkerprosessen. Våre rådgivere skreddersyr en prosess som inneholder de viktigste elementene i jobbsøkerprosessen – fra kompetansekartlegging, profesjonalisering av jobbsøkerdokumenter, til intervjutrening og forhandling med ny arbeidsgiver.

Realkompetanse kan veie opp for manglende utdanning

Du har sikkert lest mange stillingsannonser og tenkt »Denne stillingen har jeg ikke sjanse på å få» eller «Jeg er ikke godt nok kvalifisert for denne rollen». I tillegg opplyses det ofte i stillingsannonser om at relevant erfaring kan kompensere for formell erfaring og utdanning. Det er her realkompetansen din kommer godt med, og kan fort gi deg flere roller og velge mellom, samt bidra til at du kan få tilbud om en stilling som du først tenkte var uoppnåelig.

En god kartleggingsprosess gir deg et viktig forsprang

Å kartlegge roller og bransjer hvor din bakgrunn, historie og kompetanse kan brukes er ofte krevende å få til på egen hånd, og mange stillingsbeskrivelser må også tolkes og leses litt mellom linjene, fordi arbeidsgiver ofte etterspør både realkompetanse og formell kompetanse. Som jobbsøker blir det da avgjørende at du er god på og få frem din realkompetanse, og ikke minst hva du ønsker fremover. Som karriererådgiver bruker jeg mye tid på bevisstgjøring og kompetansekartlegging. Min erfaring er at en god kartleggingsprosess gir deg et viktig forsprang, og god forhøyet selvtillit som er viktig å ha med seg inn i jobbsøkerprosessen. Ønsker du at jeg skal hjelpe deg videre? Bestill en rådgivningstime med meg

Min erfaring er at en god kartleggingsprosess gir deg et viktig forsprang og god forhøyet selvtillit som er viktig å ha med seg inn i jobbsøkerprosessen.

Skrevet av Karriererådgiver Marius Eide

Marius Eide

Karriererådgiver & Coach

Mine tips til hva du kan gjøre

 • Skaff deg oversikt over alt du kan gjennom tidligere attester, stillingsbeskrivelser m.m.
 • Definere de viktigste ferdighetene. Har du f eks. arbeidet med noe som dine kollegaer med tilsvarende rolle ikke har gjort, eller har erfaring med.
 • Prøv å skriv din CV basert på dine viktigste kompetanseområder.
 • Husk at ting du fått til og- eller resultater du har oppnådd i tidligere stillinger, ikke er skryt men til god hjelp og viktig informasjon som bør komme frem i jobbsøkerprosessen.
 • Få hjelp av en karrierecoach eller sparringspartner dersom du opplever det som utfordrende og få frem dine viktigste ferdigheter.

Hva kan en karriererådgiver hjelpe meg med?

Rådgiveren vil være din personlige sparringspartner og coach, og hjelpe deg med å se dine muligheter på arbeidsmarkedet. Sammen med deg kartlegger vi roller og bransjer hvor du kan passe inn basert på din kompetanse og erfaring. Ser du for eksempel deg om etter ny jobb i forbindelse med at du er berørt av nedbemanning, er det ofte mye følelser involvert når man blir rammet. Disse følelsene kan ofte ta overhånd og påvirke jobbsøket. Her er noen eksempler på hva du vil kunne få hjelp med underveis i prosessen.

 • Din rådgiver vil hjelpe deg med å få frem din personlige merkevare gjennom optimalisering av CV, søknad og Linkedin profil
 • Du vil få tips til hvordan du kan synliggjøre deg for rekrutterere og ledere som skal ansette.
 • Du vil få innspill og veiledning til hvordan du kan unngå de vanligste feilene ved jobbsøket som igjen vil spare deg for mye tid og frustrasjon.
 • Din rådgiver kan hjelpe deg med å opprettholde motivasjon og optimisme i ditt jobbsøk som  gjenspeiler seg både i forbindelse med nettverksbyggingen og underveis i intervjuer.

La våre karrierecoacher hjelpe deg

I Karrierehuset har vi ekspertise på arbeidsmarkedet, spisskompetanse på kompetansekartlegging, rådgivning, jobbsøkerverktøy og intervjutrening. Våre karriereveiledere levererer profesjonell karriererådgivning og har hjulpet tusenvis av mennesker med å komme seg ut i nye jobber. Med bruk av atferds-analyseverktøyet Persolog® gjennom hele prosessen, sikrer vi deg en rask og dedikert leveranse som resulterer i en prosess preget av profesjonalitet, innsikt og kvalitet. Vårt solide nettverk av allianser og partnerskap i rekrutteringsbransjen og næringslivet sikrer en raskere vei ut i arbeidslivet. Trenger du hjelp med å kartlegge egen kompetanse, hjelp til CV og søknad eller intervjuet? Våre sertifiserte karriererådgivere kan hjelpe deg med en karriereendring. Les mer om våre tjenester og bestill en av våre karrierepakker.

Karriererådgiver Espen Erfjell

Espen har lang erfaring som karriereveileder i eget selskap, og har jobbet som coach for gründere og ledere.Espen er opptatt av det unike hos hver enkelt og hjelper kandidater med å identifisere egne behov og ta gode valg. Espen er sertifisert i analyseverktøyet Persolog, utdannet NLP Coach og Business Coach.
Les mer om Espen Erfjell

Bestill time med Espen
Karriererrådgiver- Helen G. Sande

Karriererådgiver Helen Gaunt Sande

Helen har mange års erfaring som karriererådgiver og coach, og kan vise til svært gode resultater fra sitt arbeid med å løfte og fremme ledertalenter i ulike selskaper, i tillegg til det å hjelpe mennesker som har falt utenfor arbeidslivet tilbake ut i arbeid. Helen tilbyr coaching/veiledning både på engelsk og norsk.
Les mer om Helen Gaunt Sande

Bestill time med Helen
Mette Løyning

Karriererådgiver Mette Løyning

Mette har lang erfaring som karriererådgiver , HR-leder og rekrutterer. Hun har bidratt til å gi kandidater gode verktøy, økt motivasjon og selvtillit på vei inn i ny jobb, og er opptatt av å skape tillit og eierskap, ha fokus på det unike ved den enkelte, lytte og bidra til å skape motivasjon og tro på egne muligheter.
Les mer om Mette Løyning

Bestill time med Mette
Marius Eide

Karriererådgiver Marius Eide

Marius har lang erfaring innenfor kursvirksomhet, opplæring, utvikling av mennesker, og kan vise til svært gode resultater som karriererådgiver. Han møter deg med både optimisme og positiv energi, og evner å forstå og omsette din kompetanse til fordel for både deg og en fremtidig arbeidsgiver.
Les mer om Marius Eide

Bestill time med Marius

Kontakt oss for en uforpliktende samtale

Felter merket med * er påkrevet å fylle ut.

  Jeg kontakter dere som

  PrivatpersonBedrift

  Gratis karrieresamtale
  Vi tilbyr en gratis og effektiv karrieresamtale med en av våre karrierecoacher

  Kontakter du oss på vegne av din bedrift og ønsker informasjon om våre omstillingstjenester, outplacement og kurs? Ta kontakt på post@karrierehuset.no

  Gratis karrieresamtale
  Vi tilbyr en gratis og effektiv karrieresamtale med en av våre karrierecoacher
  Kontakter du oss på vegne av din bedrift og ønsker informasjon om våre omstillingstjenester, outplacement og kurs? Ta kontakt på post@karrierehuset.no